Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μέσω τηλεφώνου ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.

Διαιτολογικό – Διατροφολογικό

Υπηρεσίες κέντρου

Υπηρεσίες Διαιτολόγου

Μέσα από την συνεχή της επιμόρφωση σε θέματα διατροφής, αλλά και μέσα από την πολυετή εμπειρία στο ιατρείο παρέχουμε της παρακάτω υπηρεσίες:

Υπηρεσίες διαιτολογικού κέντρου

Διατροφικές Διαταραχές
Σακχαρώδης Διαβήτης
Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Γαστρεντερολογικές Παθήσεις
Ορμονικές Διαταραχές
Εγκυμοσύνη
Αθλητισμός
Παχυσαρκία

Γνωρίστε τις υπηρεσίες του κέντρου μας

Η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει περιορίζω τον εαυτό μου, αλλά μαθαίνω να ακούω τι χρειάζεται το σώμα μου για να λειτουργήσει καλύτερα και του το προσφέρω.

Αδηφαγική Διαταραχή - Νευρική Βουλιμία – Νευρική Ανορεξία

Οι διατροφικές διαταραχές και η συναισθηματική υπερφαγία παρουσιάζονται από τους ασθενείς όχι μόνο όταν ζητούν βοήθεια για θέματα διατροφής συγκεκριμένα, αλλά και μέσα από άλλες συναισθηματικές και σωματικές διαταραχές. Η ικανότητά μας να σας βοηθάμε να επανακτήσετε μία υγιή σχέση με το φαγητό, και επομένως και με τον εαυτό σας, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για εμάς.
Βουλιμία

Ενώ αρχικά πιστευόταν ότι η βουλιμία είναι μία σπάνια διαταραχή, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, κυρίως σε νεαρές γυναίκες. Η βουλιμία συχνά παραμένει κρυφή εξαιτίας των συναισθημάτων ντροπής σχετικά με της υπερφαγικές και εκκαθαριστικές συμπεριφορές.

Οι επιπλοκές της βουλιμίας είναι πολύ σημαντικές τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για το κοντινό του περιβάλλον.

Στόχος της θεραπείας είναι λοιπόν η σταθεροποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η διακοπή αντισταθμιστικών συμπεριφορών όπως η εκκαθάριση, η αποφυγή γευμάτων ή η προσπάθεια ελέγχου της πείνας με λάθος τρόπους.

Συμπέρασμα
Έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο από τότε που η βουλιμία πρωτο-αναγνωρίστηκε. Είναι σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα σε όσους ανθρώπους υποφέρουν σιωπηλά, ότι δεν χρειάζεται να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς, και ότι με την κατάλληλη θεραπεία έχουν πολύ καλές προοπτικές για ανάρρωση.

Αδηφαγική Διαταραχή

Συχνά επεισόδια κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τροφής
Αίσθηση απώλειας ελέγχου
Αυξημένο άγχος σε σχέση με τη διατροφή
Τα υπερφαγικά επεισόδια συμβαίνουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για 3 μήνες
Δεν συνοδεύεται από μεθόδους εκκαθάρισης
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, συμβαίνουν τουλάχιστον 3 από τα ακόλουθα:

Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας

Βραδινή Υπερφαγία
> 50% των θερμίδων καταναλώνονται το βράδυ
Προτίμηση σε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά
Δεν μπορείς να κοιμηθείς ή να ξαναπάς για ύπνο εάν δεν έχεις φάει
Αυπνία
Πρωινή ανορεξία
1.
Τρως πιο γρήγορα από το συνηθισμένο
2.
Τρως μέχρι να νιώσεις σκασμένος
3.
Τρως χωρίς να πεινάς
4.
Τρως μόνος σου ή κρυφά
5.
Νιώθεις άγχος ή ενοχές μετά το υπερφαγικό επεισόδιο
6.
Νιώθεις σαν μια ξένη δύναμη να σε σπρώχνει να φας

Διατροφικά πλάνα και διατροφική εκπαίδευση τόσο του ίδιου του πάσχοντα, όσο και τις υπόλοιπης οικογένειας με στόχο την:

Διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικές τιμές
Διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης
Διατήρηση φυσιολογικού βάρους ή απώλεια όπου κρίνεται απαραίτητο
Αποφυγή υπογλυκαιμιών
Πρόληψη ή τουλάχιστον επιβράδυνση μακροπρόθεσμων επιπλοκών του διαβήτη

που αφορά τον:

Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1
Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Διαβήτη της Κύησης

Η αντιμετώπιση των διατροφικών αναγκών των ασθενών γίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

Προσωπικές
Πολιτισμικές
Κοινωνικο-οικονομικές διαφορές
Το βαθμό στον οποίο το κάθε άτομο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί
Συνοδό νοσηρότητα

Ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη μακροχρόνια προσαρμογή και συμμόρφωση στις διαιτητικές συστάσεις

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν άμεση συσχέτιση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Η μείωση της σωματικής δραστηριότητας, η αύξηση του καπνίσματος, η απομάκρυνση από το μοντέλο μεσογειακής διατροφής και το καθημερινό άγχος έχουν αυξήσει κατά πολύ τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Και όμως, μικρές αλλαγές του τρόπου ζωής μας μπορούν να αποτελέσουν πρωταρχικό παράγοντα τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δημιουργούμε διατροφικά πλάνα λαμβάνοντας υπόψιν όλη την κλινική εικόνα σας σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας για τη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού στις περιπτώσεις:
Υπερλιπιδαιμίας (υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, LDL ή/και ολικής χοληστερίνης)
Χαμηλών επίπεδων HDL (καλή χοληστερόλη)
Μεταβολικού συνδρόμου
Υπέρτασης

Η κύρια λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, είναι η αποτελεσματική διέλευση, πέψη και απορρόφηση της τροφής, καθώς επίσης και η αποβολή των άπεπτων και μη απαραίτητων συστατικών των τροφών ή των βλαβερών προϊόντων που προκύπτουν από την πέψη των τροφών.

Η σωστή πέψη και απορρόφηση των αναγκαίων και χρήσιμων συστατικών των τροφών είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την ανάπτυξη του οργανισμού, όσο και για τη διατήρηση και την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας για τις λειτουργίες του.

Ως γαστρεντερολογική νόσος ονομάζεται οποιαδήποτε διαταραχή εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι τέτοιων διαταραχών. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από αυτές όπως είναι το Πεπτικό Έλκος, η Δυσπεψία, η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση,η Οισοφαγίτιδα, η Ελκώδης Κολίτιδα καθώς και η Νόσος του Crohn. Μέσα από τις κατάλληλες συμβουλές διατροφής, την σωστή προσέγγιση και τα ανάλογα διατροφικά πλάνα στο κέντρο μας μπορείτε να βρείτε, χωρίς να αντικαθιστούμε τον γιατρό, την βοήθεια που χρειάζεστε για τις παραπάνω παθήσεις, με κύριο στόχο την βελτίωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων ακόμη και την οριστική αντιμετώπιση κάποιων από τα παραπάνω προβλήματα.

Πιο αναλυτικά:

ΓΑΣΤΡΟ-ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ (ΓΟΠ)

ΓΟΠ είναι η επιστροφή γαστρικού περιεχομένου (οξύ, τροφές) στον οισοφάγο, που προκαλεί είτε συμπτώματα (π.χ. ‘καούρες’) είτε βλάβες στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα, καρκίνος οισοφάγου κ.ά).

ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ

Η Γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου στο στομάχι. Η βλεννογόνος είναι το εσωτερικό κάλυμμα στο τοίχωμα του στομάχου και των υπόλοιπων κοίλων οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού. Η φλεγμονή που εμφανίζεται στη βλεννογόνο μπορεί να είναι οξεία με γρήγορη ανάπτυξη ή και χρόνια με αργή, ανάπτυξη. Τα γενικά συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι η δυσπεψία, το φούσκωμα που ακολουθεί τα γεύματα, η ναυτία με εμετό μετά τα γεύματα, και η απώλεια της όρεξης. Γενικά, διαφορετικοί τύποι γαστρίτιδας μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικές επιπτώσεις. Η πιο συνηθισμένη επίπτωση είναι η ανάπτυξη έλκους.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ – ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Λειτουργική διαταραχή της κινητικότητας του γαστρεντερικού συστήματος, που προκαλεί υποτροπιάζοντα επεισόδια κοιλιακού πόνου, δυσκοιλιότητας, ή και διάρροιας, χωρίς οργανική βλάβη του εντέρου. Η αιτία είναι άγνωστη. Καμία οργανική ή βιοχημική βλάβη δεν ανευρίσκεται. Συνήθως συνυπάρχει κάποιου βαθμού αγχώδης διαταραχή.

ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ

Το πεπτικό έλκος διακρίνεται σε πεπτικό έλκος και έλκος δωδεκαδακτύλου. Το έλκος είναι στην ουσία μία πληγή  στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού συστήματος.

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Η κοιλιοκάκη είναι μια εντεροπάθεια που χαρακτηρίζεται από επιπεδοποίηση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, με συνέπεια τη μείωση της λειτουργικά ενεργού επιφάνειάς του και σαφώς τη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ (Ανεπάρκεια λακτάσης).

Η λακτάση είναι το ένζυμο που βρίσκεται στην επιφάνεια του επιθηλίου του λεπτού εντέρου και ευθύνεται για την πέψη της λακτόζης. Η ανεπάρκειά του οδηγεί σε μη υδρόλυση της λακτόζης, με συνέπεια να περνά στο παχύ έντερο αναλλοίωτη, συγκρατώντας νερό και προκαλώντας οσμωτική διάρροια. Εκεί λόγω ζύμωσης από το μικροβιακό φορτίο του παχέος εντέρου παράγονται αέρια που προκαλούν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του μετεωρισμού, κοιλιακού άλγους και δυσφορίας στους πάσχοντες. Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά την κατανάλωση ½ έως 1 ποτηριού γάλατος. Σε περίπτωση που συνυπάρχει και ευερέθιστο έντερο, ο πάσχον είναι ευαίσθητος σε πολύ μικρότερες ποσότητες γάλατος.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Πρόκειται για τις πιο διαδεδομένες παθήσεις των οικονομικά ανεπτυγμένων κοινωνιών, που οφείλονται στις διαχρονικές αλλαγές των διατροφικών συνηθειών και πιο συγκεκριμένα στη μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών (τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες ).

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Ως διάρροια χαρακτηρίζεται η συχνή κένωση υγρών κοπράνων που συνοδεύεται από εκτεταμένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών ιδιαιτέρως του Na και του K.

ΔΥΣΠΕΨΙΑ

Δυσπεπτικά ενοχλήματα  ονομάζεται κάθε γαστρεντερικό σύμπτωμα που προκαλείται μετά τη λήψη τροφής ( όπως επιγαστρικός πόνος, εμετός , ρέψιμο, κ.τ.λ.). Ενδέχεται να είναι οργανικό ( βλάβη του πεπτικού σωλήνα) ή να προκύπτει από βλάβη του ήπατος, των χοληφόρων αγγείων, του παγκρέατος, της καρδιάς ή των νεφρών ή ακόμα να είναι λειτουργική ( οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια  ).

ΝΟΣΟΣ CROHN

Πρόκειται για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, που προσβάλει όλο το μήκος του ξεκινώντας απ’ τον τελικό ειλεό. Παρατηρείται καταστροφή των λαχνών του εντέρου και σαφώς δυσαπορρόφηση, αυξημένη έκκριση ορού και χαμηλά επίπεδα  λευκωματίνης πλάσματος, οπότε και το άτομο χαρακτηρίζεται από υποπρωτεϊναιμία. Ενδέχεται να δημιουργηθούν και στενώσεις του εντέρου, τα λεγόμενα συρίγγια.

Κάθε ανισορροπία στις ορμόνες μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και επομένως και την διάθεση. Η ισορροπία των ορμονών λοιπόν είναι πολύ σημαντική για τη βέλτιστη πνευματική και συναισθηματική υγεία.

Στο κέντρο μας προσφέρουμε εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα συστάσεις και συνεχής υποστήριξη σε καταστάσεις όπως:
Προ-εμμηνόπαυση και Εμμηνόπαυση
Κλιμακτήριος
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΒΑΡΟΥΣ

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) σχετίζεται με προβλήματα βάρους, λιγούρες και δυσκολία στην απώλεια και τη διατήρηση βάρους. Πολλές γυναίκες με διατροφικές διαταραχές πάσχουν και από (PCOS).

Οι γυναίκες με PCOS εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε υπογλυκαιμίες και στην μετατροπή την ενέργειας σε λίπος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από την ύπαρξη παχυσαρκίας, από την εθνικότητα και από το οικογενειακό ιστορικό.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα

Ανωμαλίες περιόδου
Ανδροειδής παχυσαρκία ( συσσώρευση λίπους στο άνω μέρος του σώματος)
Ακμή
Υπερτρίχωση στο πρόσωπο
Υπερτρίχωση στο στήθος, τη κοιλιά ή τα χέρια
Λιπαρό δέρμα
Διαβήτης κύησης
Δυσκολία στην απώλεια βάρους
Λιγούρες για υδατάνθρακες και γλυκά
Δυσκολία στην τεκνοποίηση

Θεραπεία

Η απώλεια βάρους είναι μια από τις βασικές συστάσεις σε γυναίκες με PCOS, καθώς η απώλεια ακόμα και 5% του βάρους σχετίζεται με μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Επιπλέον όμως χρήσιμες είναι και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η μείωση του στρες, η φυσική δραστηριότητα και η ψυχολογική υποστήριξη, που έχουν θετικά αποτελέσματα ακόμα και αν δεν υπάρχει απώλεια βάρους.

Οι αθλητές είναι μια ειδική κατηγορία ατόμων, που έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Οι αθλητές έχουν καλύτερη απόδοση όταν τα επίπεδα του λίπους τους είναι χαμηλά και όταν έχουν αυξημένη άλιπη μάζα, στα περισσότερα τουλάχιστον αγωνίσματα. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες υγείας που πρέπει να προσέχουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά και ακόμα πιο πολύ οι αθλητές.

Στόχος της διατροφής στον αθλητισμό:

Για κάθε αθλητή θα πρέπει να προσδιορίζονται οι εξατομικευμένες ενεργειακές του απαιτήσεις και το δικό του ιδανικό σωματικό βάρος και σωματικό λίπος.
Στόχος των διατροφικών πλάνων κατά την προετοιμασία ενός αγώνα, είναι να προληφθούν κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιορίσουν την αθλητική απόδοση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, όπως είναι για παράδειγμα η αφυδάτωση, η υπογλυκαιμία, η υπερθερμία, η υπονατριαιμία, η εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου, κ.ά

Η σωστή επιλογή τροφίμων και η ισορροπημένη διατροφή, είναι πιο κρίσιμες από ποτέ, όταν μια νέα ζωή δημιουργείται….

Στο Diet me…

Σας προσφέρουμε τις κατάλληλες συμβουλές για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου…αλλά για την σωστή και ομαλή αύξηση του δικού σας σωματικού βάρους
Σας δίνουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τροφές που είναι καλό να προτιμούμε και να αποφεύγουμε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνια πάθηση και η αντιμετώπιση της πρέπει να είναι αντίστοιχη. Χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια και δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμα αποτελέσματα σε μια δίαιτα, όταν αυτά δεν συνοδεύονται από ένα πλάνο διατήρησης σε μακροχρόνια βάση. Ακόμη περισσότερο όταν οι αιτίες που προκαλούν την εναπόθεση περιττού λίπους είναι ποικίλες, ή και άγνωστες ακόμη, ενώ κάποιες από αυτές έχουν γενετικά χαρακτηριστικά και δεν τροποποιούνται με ένα απλό πλάνο αδυνατίσματος.

Ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο θα πρέπει να ακολουθεί τους 3 χρυσούς κανόνες της διατροφής.

Iσορροπία
Ποικιλία
Μέτρο

Ζητήστε να σας καλέσουμε





Πολυιατρείο Καλαμαριάς Ανατολικής Θεσσαλονίκης