Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μέσω τηλεφώνου ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.

Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχικής Υγείας

Υπηρεσίες κέντρου

Κέντρο συμβουλευτικής & Ψυχικής Υγείας

Σε μια πραγματικότητα, η οποία δεν προσφέρει πια ξεκάθαρα μοντέλα και κατευθύνσεις, όλα ζητούν την καθημερινή διαπραγμάτευση, επαναπροσδιορισμό και νοηματοδότηση, μέσω μιας ανοιχτής και ώριμης επικοινωνίας.

Υπηρεσίες κέντρου συμβουλευτικής και ψυχικής υγείας

Ατομική Συμβουλευτική και Θεραπεία
Οικογενειακή – Συστημική Θεραπεία
Συμβουλευτική Γονέων
Ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης
Προσωπική Ανάπτυξη
Συμβουλευτική Εφήβων
Θεραπεία Ζεύγους

Γνωρίστε τις υπηρεσίες του κέντρου

Συμβουλευτική και θεραπεία ατόμων, οικογενειών και ζευγαριών, με στόχο την υποστήριξη ατόμων και οικογενειακών συστημάτων στην διαχείριση κρίσιμων μεταβάσεων και αλλαγών, αναπροσαρμογή μη λειτουργικών πρότυπων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ώστε να είναι εφικτή η λειτουργική και δημιουργική εξέλιξη, του ατόμου και της οικογένειας.

Ατομική Συμβουλευτική και Θεραπεία για την ανάδειξη λύσεων

Ο στόχος της Ατομικής Συμβουλευτικής και της θεραπευτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο του Συστημικού Μοντέλου Θεραπείας, είναι η διερεύνηση, αξιολόγηση και ενδυνάμωση των δυνατοτήτων του ατόμου, στην κατεύθυνση ανάδειξης λύσεων και εναλλακτικών, στις δυσκολίες που περιγράφει, στο παρόν, με άμεσο και λειτουργικό, για τους ανθρώπους τρόπο. Η διαδικασία, μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής και σεβασμού των ανθρώπων, των συναισθημάτων και των προσωπικών τους στόχων, εστιάζει σε δυνάμεις και λύσεις, τις οποίες οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να σκεφθούν, να αξιολογήσουν και να δοκιμάσουν με ασφάλεια.

Μέσω της Ατομικής Συμβουλευτικής, ο ενδιαφερόμενος, έχει την ευκαιρία:

Να επαναξιολογήσει και να σκεφθεί τις συνδέσεις, της όποιας δυσκολίας αντιμετωπίζει, με σημαντικές, για τον/την ίδιο/α σχέσεις καθώς και άλλα σημαντικά πλαίσια και τομείς λειτουργίας του.
Να επανεξετάσει λύσεις, εναλλακτικές και τρόπους διαχείρισης, σε σχέση με τις προσωπικές του δυνάμεις και στόχους, στο παρόν.
Να «εκπαιδευτεί» στην αυτοπαρατήρηση, κατανόηση και ενεργοποίηση προσωπικών δυνάμεων και κινήτρων, αλλαγής δυσλειτουργικών προτύπων και προσωπικής ώθησης για αυτοπραγμάτωση.
Να αποδομήσει, σταδιακά, την παρούσα δυσκολία, ως στοιχείο της ταυτότητας του και του τρόπου που σχετίζεται με άλλους ανθρώπους.
Να θέσει τους δικούς του στόχους αυτοεκπλήρωσης και προσωπικής ανάπτυξης, σε σημαντικούς, για αυτόν ή για αυτήν τομείς, με εκκίνηση την παρούσα δυσκολία.

Η Ψυχολόγος Έλενα Πατήλα, εξειδικεύεται στην Οικογενειακή – Συστημική Θεραπεία.

Η οικογενειακή θεραπεία αποτελεί μια προσέγγιση για την πρόληψη και αντιμετώπιση  προβλημάτων και δυσκολιών, τα οποία παρουσιάζονται  σε ένα  άτομο, στο πλαίσιο των σχέσεων  που αναπτύσσει με  άλλα σημαντικά  άτομα, του άμεσου αλλά και ευρύτερου  κοινωνικό του περιβάλλοντος.

Η οικογενειακή θεραπεία, λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και ψυχοεκπαιδευτικά για τις οικογένειες  ενισχύοντας τις απαραίτητες  προσαρμοστικές συμπεριφορές του οικογενειακού συστήματος  για την αποτελεσματική αντιμετώπιση  διαταραχών και δυσκολιών,  μέλους ή μελών,  της οικογένειας.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την Συστηματική Οικογενειακή Θεραπεία

Η οικογένεια διαχρονικά  αποτελεί τη σημαντικότερη και ποιο καταλυτική πηγή υποστήριξης  για τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να λειτουργήσει, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και δυσλειτουργικές  διαδικασίες, ως  πηγή δυσκολιών, δυσφορίας  και πόνου.

Η Συστημική  οικογενειακή θεραπεία, έχοντας  στόχο την ενίσχυση της ικανότητας  των μελών της οικογένειας να αλληλοστηρίζονται και την ενθάρρυνση των μελών της οικογένειας στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δυνάμεών τους, με υποστηρικτικό τρόπο, σεβασμό και αποδοχή, μπορεί να είναι καταλυτική  για τη διευκόλυνση της οικογένειας  να διαχειριστεί μεταβατικά στάδια της οικογενειακής ανάπτυξης ή στρεσσογόνα και κρίσιμα γεγονότα και στάδια.

Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε κατάσταση ή πρόβλημα που επηρεάζει  και επηρεάζεται από τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας , από τον τρόπο λειτουργίας  της  και την επίδραση της στα μέλη της, μπορεί να ωφεληθεί από τη συστημική οικογενειακή θεραπεία.

Παράλληλα, κάθε πρόβλημα ή δυσκολία ενός ατόμου, που επηρεάζει τη ζωή και συμπεριφορά του, στο πλαίσιο των σχέσεων  του με την οικογένεια και τα ευρύτερα κοινωνικά περιβάλλοντα στα οποία συμμετέχει, μπορεί να ωφεληθεί από τη συστημική προσέγγιση.

Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη σε περιόδους κρίσης και ενώ λειτουργεί αποτελεσματικά  στην πρόληψη προβλημάτων και  διαταραχών της ψυχικής υγείας.

Ενδεικτικά καταστάσεις στις οποίες μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά η Συστημική Οικογενειακή Προσέγγιση:

Προβλήματα υγείας και χρόνιες σωματικές ασθένειες
Προβλήματα σχέσεων ζευγαριού
Διαζύγιο
Ψυχοσωματικά προβλήματα
Παιδική και εφηβική ψυχική υγεία
Ψυχική υγεία ενηλίκων
Θέματα που αφορούν τον κύκλο ζωής της οικογένειας και τα μεταβατικά στάδια της ζωής
Προώθηση των γονικών δεξιοτήτων και της οικογενειακής λειτουργίας
Σχολικά προβλήματα
Προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία
Τραυματικές εμπειρίες
Απώλεια και πένθος
Διαταραχή της οικογενειακής ζωής λόγω κοινωνικών πολιτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων

Στόχο της Συμβουλευτικής Γονέων, αποτελεί η δημιουργία ενός πλαισίου ενδυνάμωσης του γονεϊκού ρόλου αλλά και της γονεϊκής εμπειρίας των ενδιαφερομένων, μέσω της ενθάρρυνσης και εκπαίδευσης των ανθρώπων στην ανάληψη πρωτοβουλιών αυτοπαρατήρησης, αυτοαξιολόγησης και τελικά επαναπροσδιορισμού, τρόπων και εναλλακτικών διαχείρισης δυσκολιών στη σχέση τους με τα παιδιά.

Μέσω της Συμβουλευτικής Γονέων, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν, ένας ή και οι δύο γονείς, ο ενδιαφερόμενος/οι γονέας/είς, έχει την ευκαιρία:

Να αποκτήσει και να διατηρεί συνεχή συνείδηση και επαφή με τις προσωπικές του ανάγκες, επιθυμίες, δυσκολίες, συναισθήματα, επιδιώξεις και στόχους, τα οποία σχετίζονται με τον γονεϊκό του ρόλο.
Να διερευνήσει και να αξιολογήσει τις συνδέσεις και την αλληλεπίδραση σκέψεων, συναισθημάτων, δυσκολιών και προσδοκιών, μεταξύ των μελών της οικογένειας, προς όφελος δημιουργικής εξέλιξης της οικογένειας.
Να εστιάζει στην πρόληψη των δυσλειτουργιών και δυσκολιών, που αφορούν το ρόλο του ως γονιού, μέσω της εκπαίδευσης του στην ισότιμη, ανοιχτή και ώριμη επικοινωνία, με τα παιδιά, αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό πλαίσιο.
Να βρίσκει εναλλακτικές και αντίστοιχα να εκπαιδεύουν παιδιά, στην λειτουργική αναζήτηση επιλογών και λύσεων, δίνοντάς τους παράλληλα το χώρο για τη δημιουργία της προσωπικής τους ταυτότητας.
Να αποδέχεται και να διαχειρίζεται λειτουργικά τα αρνητικά συναισθήματα, την κούραση, τις συγκρούσεις και τη ματαίωση, που είναι και αυτά, μέρος της γονεϊκής εμπειρίας
Να διακρίνει, να αποδέχεται και να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα του παιδιού.
Να είναι ευέλικτος και θετικός απέναντι στην αλλαγή

Οι Ομάδες Προσωπικής ανάπτυξης ή αυτοβελτίωσης λειτουργούν ως μια οργανωμένη, δομημένη διαδικασία με συγκεκριμένη μεθοδολογία και στόχους, η οποία  απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει σε μία ομαδική διαδικασία συζήτησης, προσωπικής αναζήτησης, μάθησης και προσωπικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας μιας Ομάδας Προσωπικής Ανάπτυξης, με την στήριξη και καθοδήγηση του/της Συντονιστή/τριας της Ομάδας, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα:

Επεξεργασίας και αναζήτησης νέας γνώσης και εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης θεμάτων και δυσκολιών, που μπορεί να αντιμετωπίζουν σε συγκεκριμένα θέματα, όπως σχέσεις, γονεϊκότητα, εργασία κ.α.
Ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, για την ενδυνάμωση της λειτουργικότητας των σχέσεων τους, αλλά και τη βελτίωση της αίσθησης αποτελεσματικότητας των ίδιων, για την υλοποίηση εξελικτικών αλλαγών.
Απόκτησης νέων ικανοτήτων επικοινωνίας και έκφρασης, αλλά και τοποθέτησης προσωπικών στόχων, με νόημα για τους ίδιους και τις σημαντικές, για αυτούς, σχέσεις
Σύνδεσης με άλλα άτομα και ενδυνάμωσης της συλλογικής ταυτότητας, ως προϋπόθεση αυτοκατανόησης και κοινωνικής σύνδεσης.

Οφέλη Συμμετοχής σε Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης

Ενίσχυση αυτοεπίγνωσης, σχέσεων, δυνάμεων και στόχων ζωής
Ασφαλής πειραματισμός νέων γνώσεων, εναλλακτικών και ιδεών, αλλαγής και αυτοβελτίωσης
Ενδυνάμωση διαπροσωπικών δεξιοτήτων και τρόπων σύνδεσης με τους άλλους και τη κοινότητα
Ενδυνάμωση της δημιουργικότητας
Κοινωνική ανατροφοδότηση και αίσθηση «ανήκειν»
Απελευθέρωση δυναμικής αλλαγής δυσλειτουργικών μοτίβων σχέσεων και κοινωνικών συνδέσεων

Η μεθοδολογία λειτουργίας των Ομάδων Προσωπικής ανάπτυξης, περιλαμβάνει την αξιοποίηση της δυναμικής των Ομάδων και των δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης και δημιουργικής αλλαγής και «εκπαίδευσης» των συμμετεχόντων.

Η Ομάδα μπορεί να λειτουργεί, με διαφορετικούς τρόπους, σε σχέση με τους αρχικά τιθέμενους στόχους και θεματικές επεξεργασίας, με την αξιοποίηση βιωματικών τεχνικών και εργαλείων που ενθαρρύνουν την διάδραση και ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών των συμμετεχόντων, με έμφαση στην ισότιμη έκφραση και το μοίρασμα, με σεβασμό στην ιστορία και διαφορετικότητα κάθε μέλους της Ομάδας.

Με την ενεργό συμμετοχή όλων ων μελών, επιτυγχάνεται η σταδιακή ενεργοποίηση, η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο κοινωνικής μάθησης, αλληλεπίδρασης και τελικά, ένα πλαίσιο δημιουργικής αλλαγής και εξέλιξης, όλης της Ομάδας.

Μια ομάδα προσωπικής ανάπτυξης αποτελείται από 5 έως 8 άτομα και υποστηρίζεται από έναν/μια συντονιστή/τρια. Τα μέλη συναντιούνται σε τακτική, εβδομαδιαία, συνήθως βάση, ενώ ο συνολικός αριθμός συναντήσεων της Ομάδας, εξαρτάται από την ειδική Θεματική και του Στόχους λειτουργίας της Ομάδας. Τόσο οι Στόχοι, όσο και η διαδικασία, οι κανόνες και το πλάνο λειτουργίας της Ομάδας, είναι γνωστά και αμοιβαία συμφωνημένο, από όλα τα μέλη, πριν την έναρξη του Προγράμματος συναντήσεων της Ομάδας.

Υποχρεώσεις των μελών της ομάδας

Τα μέλη μιας ομάδας προσωπικής ανάπτυξης θα πρέπει:

Να γνωρίζουν και να συναινούν με τους στόχους και τη διαδικασία λειτουργίας της Ομάδας και να αναζητούν κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση, τους είναι απαραίτητη, για τη συμμετοχή τους στην Ομάδα.
Να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους μέσα στην ομάδα και να δεσμευτούν για την τήρηση των κανόνων της ομάδας και την παρακολούθηση, του συμφωνημένου αριθμού συναντήσεων.
Να τηρούν τη συνέπεια σχετικά με την ώρα των συναντήσεων και την έγκαιρη ενημέρωση, σε περίπτωση απουσίας ή αργοπορίας.
Να συμφωνήσουν και να τηρούν το σεβασμό στην εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, που μοιράζονται τα μέλη της ομάδας.

Η προσωπική ανάπτυξη περιλαμβάνει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των έμφυτών ή επίκτητων, δεξιοτήτων, κλίσεων και κινήτρων του ατόμου, σε πνευματικό, βιολογικό, κοινωνικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο, ώστε να είναι εφικτή μια παραγωγική, δημιουργική και ικανοποιητική ζωή μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον που ζει και εξελίσσεται. Η προσωπική ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσω της ανάδειξης και καλλιέργειας των  “δεξιοτήτων ζωής” των ανθρώπων (life Skills).

Οι δεξιότητες ζωής, αναφέρονται στις δεξιότητες των ανθρώπων να απαντούν με αποτελεσματικό και προωθητικό για τη ζωή και εξέλιξη τους τρόπο, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον μέσω αυτών των δεξιοτήτων γίνεται εφικτή η σύνδεση του ατόμου με την κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, διαμορφώνοντας τη συλλογική του ταυτότητα και ένα πλέγμα υγιών κοινωνικών σχέσεων.

Δεξιότητες Ζωής:

Δεξιότητα Λήψης Αποφάσεων
Δεξιότητα Επίλυσης Προβλημάτων
Δημιουργική Σκέψη
Κριτική Σκέψη
Δεξιότητα Αποτελεσματικής Επικοινωνίας
Διαπροσωπικές Δεξιότητες
Αυτοεπίγνωση
Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ενσυναίσθηση
Αυτοεκτίμηση
Συναισθηματική Έκφραση

Η σημασία των δεξιοτήτων ζωής

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ύπαρξη και καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ικανότητας όλων των ανθρώπων και πολύ περισσότερο των νέων, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής. Οι δραματικές αλλαγές στη παγκόσμια οικονομία και η τεχνολογική εξέλιξη, μοιραία επηρεάζουν την αντίληψη και κατανόηση του εαυτού μας και του τρόπου που σχετιζόμαστε, σε όλους τους χώρους, την εκπαίδευση, την εργασία αλλά και τις προσωπικές μας σχέσεις, την οικογένεια, την κοινότητα, την πολιτική και συλλογική μας δράση. Για να αντιμετωπίσουμε όλοι αυτές τις συνεχείς και γρήγορές αλλαγές και προκλήσεις μας είναι απαραίτητες οι δεξιότητες ζωής.

Οφέλη Προσωπικής Ανάπτυξης για το άτομο:

Ενδυνάμωση ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων
Ενδυνάμωση αυτοεπίγνωσης, ανάληψη δράσης και στρατηγικών επίλυσης δυσκολιών και προκλήσεων
Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης
Ενδυνάμωση διαπροσωπικών και συνεργατικών δεξιοτήτων
Ενδυνάμωση δεξιοτήτων ανάλυσης εναλλακτικών και λήψης αποφάσεων

Η Συμβουλευτική Εφήβων αφορά την στήριξη των παιδιών που βρίσκονται στην  εφηβεία, στην καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορών, των σκέψεων και των συναισθημάτων τους.

Η συμβουλευτική εφήβων στοχεύει στην υποστήριξη της μετάβασης του παιδιού στην ενηλικίωση, είτε συντροφεύοντας τον έφηβο στην κατανόηση της διαφορετικότητας ως προϋπόθεσης δόμησης της προσωπικής του ταυτότητας, είτε ενθαρρύνοντας τον στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και δυνάμεων επίλυσης θεμάτων και δυσκολιών, που συχνά συνοδεύουν την περίοδο της εφηβείας, σε επίπεδο σχέσεων με οικογένεια και συνομηλίκους, σχολείο και εκπαίδευση, λήψη αποφάσεων επαγγελματικής σταδιοδρομίας ή σπουδών, σχέσεις με το άλλο φύλο και σεξουαλικότητα, εικόνα εαυτού κ.α.

Συχνά, κατά την έναρξη των αλλαγών της εφηβείας, σε όλα τα επίπεδα εμπειρίας του παιδιού, οι έφηβοι πιθανά γίνονται εξαιρετικά ευαίσθητοι με έντονες μεταβολές της διάθεσης και διακυμάνσεις στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους μέσα στο κόσμο. Για αυτό η εφηβεία αποτελεί περίοδο πειραματισμού, σε όλα τα επίπεδα και τομείς της ζωής του νέου έφηβου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά και η ρευστότητα της εμπειρίας του έφηβου, καθιστούν την περίοδο αυτή αρκετά πολύπλοκη και σύνθετη, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τις σημαντικές για αυτόν σχέσεις. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης σχέσεων είναι αρκετά επιτακτική. Σε αυτό το σημείο συνήθως εντοπίζονται δυσκολίες, οι οποίες εκφράζονται είτε άμεσα από τον έφηβο, είτε από το κοντινό οικογενειακό του περιβάλλον. Η εφηβεία έτσι, γίνεται πρόκληση όχι μόνο για το παιδί-έφηβο, αλλά και για όλο το οικογενειακό σύστημα.

Ως πρόκληση, μπορεί να δώσει ώθηση για μια δημιουργική μετεξέλιξη του οικογενειακού συστήματος, αποτελώντας εμπειρία εξέλιξης και ωρίμανσης, όλης της οικογένειας και των μελών της. Άρα η εφηβεία καλεί ουσιαστικά τους ανθρώπους σε αλλαγή, με δυσκολίες αλλά και ενδιαφέρουσες εμπειρίες και ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης.

Όταν για πολλούς λόγους δεν είναι εφικτή αυτή η διαπραγμάτευση της αλλαγής, προκύπτουν δυσκολίες, με σοβαρές προεκτάσεις που απειλούν τον νέο έφηβο και πιθανά προκαλούν κρίση στις σχέσεις του με τον εαυτό του και τους άλλους.

Η Συμβουλευτική με τους εφήβους είναι μια πολύ χρήσιμη εμπειρία ψυχοεκπάιδευσης των νέων ανθρώπων στο ταξίδι της ενηλικίωσης και διαμόρφωσης της ατομικής και συλλογικής του ταυτότητας.

Η Συμβουλευτική Εφήβων γίνεται πάντα με την συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα και ξεκινά πάντα με μια πρώτη επαφή με τον/τους γονέα/είς. Επιπλέον, αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία σε σχέση με την Συμβουλευτική Ενηλίκων, καθώς εστιάζει στα ενδιαφέροντα, κλίσεις και δεξιότητες του εφήβου, αξιοποιώντας τα ως εργαλεία ενθάρρυνσης της αυτοαντίληψης και κατανόησης του εαυτού, από την πλευρά του παιδιού- εφήβου.

Όπως κάθε άλλη διαδικασία Συμβουλευτικής και Θεραπείας ή Συμβουλευτική Εφήβων, δεσμεύεται από τις αρχές της εμπιστευτικότητας και του απόρρητου, όπως αυτό προσδιορίζεται στον Κώδικά Δεοντολογίας.

Συχνές Δυσκολίες Εφήβων

Οι δυσκολίες που συχνά αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της Συμβουλευτικής Εφήβων, μπορεί να εκφράζονται με κάποιους από τους παρακάτω τρόπους:

Μαθησιακές δυσκολίες ή Σχολική Αποτυχία
Προβλήματα συμπεριφοράς (βίαιη ή επιθετική συμπεριφορά, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, συμπεριφορές εξάρτησης, χρήση ουσιών, απομόνωσης ή απόσυρσης, εφηβική κατάθλιψη
Κρίσεις άγχους
Φοβίες
Δυσκολία Σχέσεων και Σεξουαλικότητας
Ψυχοσωματικά προβλήματα
Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής (νευρική ανορεξία, βουλιμία)

Θεραπεία Ζεύγους με σεβασμό στις αξίες και στην «ιστορία» της σχέσης των ανθρώπων

Η Συστημική Θεραπεία Ζεύγους προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου οι δύο σύντροφοι, από κοινού, μπορούν να διερευνήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους, μέσα στο πλαίσιο στο οποίο εμφανίζονται. Τέτοιες δυσκολίες μπορεί να είναι συγκρούσεις στη σχέση, απιστία, δυσκολίες στο γονεϊκό ρόλο, δυσκολίες που προκύπτουν σε σχέση με τις οικογένειες προέλευσης των συντρόφων, δυσκολίες ψυχικής υγείας ή δυσκολίες λόγω χρόνιων νοσημάτων, απώλεια, διαζύγιο και δυσκολίες σχετικά με συμπεριφορές εξαρτήσεων

Η θεραπεία ζεύγους εστιάζει στον εντοπισμό της λειτουργίας και των συνδέσεων του προβλήματος, ιδιαίτερα στο οικογενειακό πλαίσιο και ενθαρρύνει τα μέλη του ζευγαριού, στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων ικανοποίησης των αναγκών τους και διαχείρισης των δυσκολιών τους, με σεβασμό στις αξίες και στην «ιστορία» της σχέσης των ανθρώπων.

Η διαδικασία της Θεραπείας ή Συμβουλευτικής ζευγαριών βασίζεται , καταρχήν στην παραδοχή ότι τα ζευγάρια διαθέτουν επαρκείς δυνάμεις επίλυσης και διαχείρισης των όποιων δυσκολιών και εστιάζει στην λειτουργική ανάδειξη και κινητοποίηση αυτών των δυνάμεων.

Σε γενικές γραμμές στόχοι της θεραπείας ζεύγους, σε συνάρτηση πάντα με το διαφορετικό πλαίσιο της σχέσης και των δυσκολιών που μπορεί να εκφράζονται στο παρόν, περιλαμβάνουν τα εξής:

Τροποποίηση και αλλαγή δυσλειτουργικών μοτίβων επικοινωνίας, στο πλαίσιο της σχέσης
Μείωση συναισθηματικής απόστασης στη σχέση
Ανάδειξη και κινητοποίηση των δυνάμεων της σχέσης
Επαναπροσδιορισμός και επαναξιολόγηση προσδοκιών, στόχων και αναγκών, των συμμετεχόντων στη σχέση
Σύνδεση της σχέσης και των δυσκολιών που εμφανίζει, με τα πλαίσια στα οποία επηρεάζει και επηρεάζεται

Ψυχολόγος

Ζητήστε να σας καλέσουμε