Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μέσω τηλεφώνου ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.

Καρδιά και αντιαιμοπεταλιακά/ αντιπηκτικά φάρμακα

Άρθρα ιατρών

Καρδιά και αντιαιμοπεταλιακά/ αντιπηκτικά φάρμακα

Καρδιά και αντιαιμοπεταλιακά/ αντιπηκτικά φάρμακα

Μια νεα Ισπανική μελέτη εδειξε οτι τα ηλικιωμενα ατομα(74-85) που δεν εχουν καρδιαγγειακή νόσο(εμφραγμα,αγγειολαστικη,by-pass),δεν εχουν όφελος απο την χρηση φαρμακων κατα της χοληστερινης(στατίνες),εκτος αν εχουν Σακχαρωδη Διαβητη 2.Σε ατομα ανω των 85 ετων ειναι αντενδειξη η χορηγηση στατινών.

Τις τελευταίες δεκαετιες εχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που λαμβανουν αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα(ασπιρίνη) λόγω της αυξησης της επίπτωσης της στεφανιαίας νοσου και της αύξησης του αριθμού των ασθενών που εχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική-μπαλονακι, η by- Pass.
Επίσης,μια αρρυθμία ,η κολπική μαρμαρυγή, είναι αιτία χορήγησης αντιπηκτικών(Σιντρόμ η τα νεα αντιπηκτηά-NOACs,) της οποίας η επίπτωση αυξάνει με την ηλικία.Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, με επιπολασμό 1-2% στον γενικό πληθισμό.Η συχνότητα της νόσου αναμένεται να διπλασιασθεί τα επόμενα 50 χρόνια κυρίως λόγω γήρανσης του πληθισμού. Η σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής είναι η αύξηση κατα 5 φορές του κινδύνου αγγειακού εγκεφαλικού επισοδείου και περιφερικής αρτηριακης εμβολής, ενώ το 20% των εγκεφαλικών αποδίδεται στην κολπική μαρμαρυγή.
Μία άλλη κατηγορία ασθενών στους οποίους πρέπει να χορηγηθούν αντιπηκτικά,είναι ασθενείς με φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή.
Υπαρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου τα ανταιμοπεταλιακά φάρμακα(ασπιρίνη, Κλοπιδογρελη) πρέπει να συγχωρηγηθούν με αντιπηκτικά(σιντρόμ),οπως σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που εχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική.
Τι ειναι ομως αντιαιμοπεταλιακά και τι αντιπηκτικά φάρμακα και πως δρουν.
Δρουν, εμποδίζοντας τον σχηματισμό ΘΡΟΜΒΟΥ στις αρτηρίες.
Η δημιουργία ΘΡΟΜΒΟΥ ειναι η αιτία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων(έμφραγμα μυοκαρδίου).
Η ΘΡΟΜΒΩΣΗ ξεκινά με την συγκόληση των αιμοπεταλίων μέσω μορίων ινοδογόνου και τον σχηματισμό του ΛΕΥΚΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ(εδώ δρουν τα αντιαιμοπεταλιακά-ασπιρίνη).Στην συνέχεια εξελίσσεται η διαδικασια της θρόμβωσης με τον σχηματισμό του κόκκινου θρόμβου(σ΄αυτό το επίπεδο δρούν τα αντιπηκτικα φάρμακα,οπως το Σιντρόμ).
Τα ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη δρουν στα αιμοπετάλια,εμποδιζοντας την ενεργοποίηση τους στον σχηματισμό του λευκού θρόμβου στις αρτηρίες και επομένως προλαμβάνουν το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τα ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ φάρμακα ,όπως το Sintrom και τα νεα αντιπηκτικά NOACs -Xarelto Pradaxa,Eliquis χορηγούνται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή η φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή ή σε ασθεμείς με προσθετική μεταλλική καρδιακή βαλβίδα και δρουν εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβου μετά την συγκόληση των αιμοπεταλίων . Δεν χορηγούνται σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο η γενικά με περιφερική αρτηριακή αγγειοπάθεια(στένωση καρωτίδων διαλείπουσα χωλότητα κάτω άκρων) εκτός εξαιρέσεων.
Προσφατα παρουσιαστηκε μια μελέτη οπου σε ΟΣΣ(έμφραγμα) χορηγήθηκε συνδυασμός αντιπηκτικων και ανταιμοπεταλιακων ασπιρίν/ κλοπιδογρέλη και σε μικρή δοση αντιπηκτικό (Xarelto 2.5μγ η 5 δυο φορες/24ωρο) δηλαδη ΤΡΙΠΛΗ αντιπηκτική αγωγή η οποία εδειξε μελιωση των καρδιακων συμβαμάτων ,αλλα αύξηση των αιμαρραγιών.
Ποιοι ασθενεις πρεπει να λαμβανουν αντιαιμοπεταλιακά φαρμακα.
Ασθενεις με στεφανιαία νοσο-έμφραγμα μυοκαρδιου,που εχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστικη-μπαλονακι στην καρδια η στις καρωτιδες η στις αρτηρίες των κατω άκρων και τέλος ασθενείς που εχουν υποβληθεί σε εγχείρηση By-Pass ή αντικτάσταση καρδιακής βαλβίδος με βιολογική βαλβίδα.
Για ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακα αυτα .
Ασθενείς με έμφργμα η αγγειοπλαστική η μπαι πα,ς πρέπει να λαμβάνουν εφόρου ζωής ασπιρίνη ,εκτός εάν έχουν αιμορραγικό κίνδυνο.
ΔΙΠΛΗ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗ αγωγή(δηλαδη η συγχορήγηση δυο ανταιοπεταλιακών μαζι, Ασπιρίνη με κλοπιδογρέλη-Plavix η Brilique η Efient) πρέπει να λαμβάνουν ασθενείς που εχουν υποβληθεί σε αγγγειοπλαστική, για 6 μήνες σε σταθερή στεφανιαία νόσο(χωρίς έμφραγμα) και για ένα τουλάχιστον χρονο σ΄ αυτούς που εχει γίνει αγγγειοπλαστική με στέντ(επικαλυμένο με φαρμακο -DES 2ης γενιάς) σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.Μετά απο αυτό το χρονικό διάστημα,6 μήνες σε σταθερή στεφανιαία νοσο και 12 μήνες σε έμφραγμα μυοκαρδίου, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μονο ασπιρίνη σε δοση 80-100mg ημερησίως.
Πότε πρέπει να παραταθεί ο ανωτέρω χρόνος λήψης διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγης.
Σε περιπτώσεις που έχει εμφυτευθεί στεντ μικρής διαμέτρου ή σε μεγάλο μήκος.Γενικά αυτό θε το κρίνει ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με τον επεμβατικό καρδιολόγο που πραγματοποίησε την αγγειοπλαστική.
Ποιοί ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ (sintrom,ή NOACs -Xarelto ,Pradaxa,Eliquis).
Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγη,η πνευμονική εμβολή η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
Ασθενείς με προσθετική καρδιακή μεταλλική βαλβίδα πρέπει να λαμβάνουν Σιντρόμ,όχι τα νέα αντιπηκτικά NOACs.
Ποιοί ασθενείς πρέπει να λαβουν ΤΡΙΠΛΗ αντιπηκτική αγωγή δηλ. συγχορήγηση ασπρίνης, κλοπιδογρέλης με Sintrom ή NOAC-Xarelto κλπ.
Ασθενείς που έχουν κολπική μαρμαρυγή η μεταλλική προσθετική βαλβίδα(αυτοί πρέπει να λαμβάνουν sintrom) και έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με στεντ(επικαλυμένα με φάρμακο 2ης γενιάς DES)
Για πόσο χρόνο. Αυτοι που εχουν σταθερή ΣΝ(χωρίς ΕΜ) για 1 μήνα τριπλή, για αλλους 6 μήνες διπλή(κλοπιδογρέλη με Xarelto η pradaxa με μειωμένη δοση η αν παίρνουν σιντρομ το INR 2-2.3) και στην συνέχεια μονο αντιπηκτικό (Sintrom η NOAC- Xarelto η Pradaxa ή eliquis).Οσοι εχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με εμφραγμα ,1 μήνα τριπλή,11 μηνες διπλή και μετά μονο αντιπηκτικό.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ κίνδυνος και αντιπηκτικά.
Αυτά τα φάρμακα ενώ έχουν ευεργετική δράση στην πρόληψη του εμφράγματος, αυξάνουν όμως τον αιμορραγικό κίνδυνο(αιμορραγίες γαστρεντερικού και αιμορραγικό εγκεφαλικό).Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τον θεράποντα ιατρό και να μειώνεται ανάλογα ο χρόνος και η δόση ιδαίτερα σε άτομα που έχουν αυξημένο αιμορραγικό κίνδυνο.

ΓΑΣΤΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, πολύ δε περισσότερο η τριπλή με αντιπηκτικά,αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγιών,συγκριτικά με την μονή αγωγή με ασπιρίνη, κυρίως από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα.Ετσι συχνά πρέπει να συγχορηγήσουμε φάρμακα που μειώνουν την έκκριση γαστρικού οξέος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας απο το γαστεντερικό,στομαχι, 12δακτυλο.
Πότε πρέπει να να χορηγούνται φάρμακα για γαστροπροστασία.
Γενικά όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας απο το γαστρεντερικό,σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας,οταν συγχορηγείται Sintrom,κορτιζόνη,αντιφλεγμονώδη, ή υπάρχει ενεργό ελοκοβακτηρίδιο ή υπάρχει προηγούμενο ιστορικο αιμορραγίας του γαστρεντερικού. Δεν συνιστάται η χορήγηση φαρμάκων γαστροπροστασίας σαν ρουτίνα στους υπολοιπους ασθενείς με διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗΣ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
Σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να διακόπτονται τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μετά απο έμφραγμα ή αγγειοπλαστική με στέντ. Οπως είπαμε ήδη η ΔΙΠΛΗ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗ αγωγή πρέπει να συνεχίζεται για 6σε αγγειοπλαστικη σε σταθερή στεφανιαία νόσο η 12 μήνες σε αγγειοοπλαστική με έμφραγμα και μετα μόνο ασπιρίνη.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΕΞΩΚΑΡΔΙΑΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά η αντιπηκτικά φάρμακα επειδή εχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική ή εγχείρηση ανοικτής καρδιάς για αορτοστεφανιαία παράκαμψη(by-pass) ή αντικατάσταση βαλβίδος
συχνά πρέπει να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει οποσδήποτε να συμβουλευτούν τον καρδιολόγος τους για την ενδεχόμενη μείωση ή διακπη των αντιαιμοπεταλιακων και των αντιπηκτικών φαρμάκων.
Σε ποια χειρουργεία πρέπει να διατηρούμε ενα αντιαιμοπεταλικό και σε ποια πρέπει να διακόπτονται και τα δύο.
Σε χειρουργεία χαμηλού και μεσαίου αιμορραγικού ρίσκου δεν πρέπει να διακοπτεται η ασπιρίνη και κατά προτίμηση να πραγματοποιούνται μετα τους 6 μηνες σε περίπτωση αγγειοπλαστικής με στέντ(DES) σε σταθερή στηθάγχη ή 12 μήνες σε ασθενείς με αγγειοπλαστική με στεντ και εμφραγμα.
Σε χειρουργεία υψηλού αιμορραγικού ρίσκου πρέπει να διακόπτονται και τα δύο αντιαιμοπεταλιακα για 5-7 ημέρες.
Σε περίπτωση επείγοντος χειρουργείου το ελάχιστο χρονικό διάστημα είναι 1-3 μήνες,αναλογα τον αιμορραγικό κίνδυνο του χειρουργείου, το ένα ή και τα δύο αντιαιμοπεταλιακά και χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βαρους(clexan innohep κλπ) υποδορίως.
Τα νεα αντιπηκτικά NOAC(Xarelto,Pradaxa,Eliquis) πρέπει να διακόπτονται τουλαχιστον 2 ημέρες ,ενω το Sintrom τουλαχιστον 3 ημέρες.
Στον πίνακα φαίνονται τα χειρουργεία υψηλού μέσου και χαμηλού αιμορραγικού ρίσκου.

Χειρουργεία πολύ υψηλού αιμορραγικού κινδύνου

Νευροχειρουργική(ενδοκρανιακά,ή επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη)
Καρδιοχειρουργιά (αορτοστεφανιαία παράκαμψη,αντικατάσταση βαλβίδων)

Υψηλόυ κινδύνου

Μείζονες αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις(ανεύρισμα κοιλιακής αορτήςαορτοστεφανιαία παράκαμψη),μείζων ορθοπεδική επέμβασηστο κάτω ακροολική ισχύου γόνατος)ολική ισχίου-γόνατος),Πνευμονεκτομή,εντερεκτομή,εμφύτευση μόνιμου καρδιακού βηματοδότη ή απινιδωτή,επιλεγμένες επεμβάσεις,βιοψία νεφρού,περικαριοκέντηση,εκτομή πολίποδα.

Χειρουργεία μέσου κινδύνου

Άλλες ενδοθωρικές επεμβάσειςενδοκοιλιακές.Αλλες ορθοπεδικές.Επιλεγμένες επεμβάσεις(βιοψία προστάυη τραχήλου)

Χειρουργεία μικρού κινδύνου

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή,λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκοίλης.οδοντριατικές επεμβάσεις.Δερματολογικές επεμβάσεις.Οφθαλμολογικές επεμβάσεις.Στεφανιογραφία.Γαστροσκόπηση ή κοιλιοσκόπηση.Επιλεγμένες επεμβάσεις(βιοψίαμυελού ή λεμφαδένα θωρακοκέντηση,παρακέντηση αρθρώσεως.

Πολύ χαμηλού κινδύνου

Αφαίρεση και καθαρισμλος οδόντων.Βιοψία δέρματος,εγχείρηση καταρράκτη.