Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μέσω τηλεφώνου ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.

Παθήσεις των δακτύλων του χεριού και του καρπού

Άρθρα ιατρών

Παθήσεις των δακτύλων του χεριού και του καρπού

Παθήσεις των δακτύλων του χεριού και του καρπού

Οι παθήσεις του χεριού (καρπός-παλάμη-δάκτυλα) είναι πολύ συχνές στους ασθενείς που προσέρχονται σε κάθε ορθοπαιδικό ιατρείο. Παρατηρούνται περισσότερο σε  όσους ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες, σε αυτούς που καταπονούν τα χέρια τους κατά τον ελεύθερο χρόνο τους (γυμναστήριο, υπολογιστής, ενασχόληση με μουσικά όργανα) καθώς και στις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της κλιμακτηρίου-εμμηνόπαυσης .

–Η συχνότερη πάθηση που εμφανίζεται στον καρπό είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής παραπονείται για μούδιασμα και πόνο στον   αντίχειρα, στον δείκτη και στον μέσο δάκτυλο του χεριού, συμπτώματα που αυξάνονται κατά τον βραδινό ύπνο, επίσης ελαττώνεται η δύναμη των δακτύλων αυτών, συχνά πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια των πασχόντων  και τελικά παρατηρείται μυϊκή ατροφία των μυών των χεριών. Η διάγνωση της πάθησης εκτός από την κλινική εξέταση επιβεβαιώνεται με ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο. Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να αποτραπεί μόνιμη δυσλειτουργία λόγω πίεσης του μέσου νεύρου που εγκλωβίζεται μεταξύ των οστών του καρπού και του εγκαρσίου συνδέσμου. Η θεραπεία είναι χειρουργική, με πολύ μικρή τομή υπό τοπική αναισθησία, απελευθερώνεται το μέσο νεύρο, ο ασθενής λειτουργεί άμεσαμετεγχειρητικά το χέρι του και τα συμπτώματα εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες από την χειρουργική επέμβαση.

–Μια επίσης συχνή πάθηση του καρπού είναι η Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα του Αντίχειρα (Σύνδρομο DeQuervain). Ο ασθενής παραπονείται για οξύ πόνο κατά την κάμψη του αντίχειρα και του καρπού. Η αντιμετώπιση της πάθησης αρχικά είναι συντηρητική με εφαρμογή ειδικών εγχύσεων τοπικά και σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων χειρουργική. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και με ελάχιστη τομή δια της οποίας διανοίγεται το έλυτρο στο οποίο ολισθαίνει ο τένοντας του αντίχειρα, τα συμπτώματα σταματούν άμεσα και το χέρι είναι πλήρως λειτουργικό από τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.

 –Ο Εκτεινασόμενος Δάκτυλος ή Δάκτυλος Σκανδάλης είναι η συχνότερη πάθηση που εμφανίζεται στα δάκτυλα του χεριού , σε ένα ή περισσότερα ταυτόχρονα . Κατά την κλινική εξέταση παρατηρείται εμπλοκή (μάγκωμα) του πάσχοντος δακτύλου σε θέση κάμψης, επώδυνη επαναφορά του σε θέση έκτασης και εκτίναξη του κατά την διαδρομή της κίνησης, ενώ στη βάση του δακτύλου ψηλαφάται κινητή διόγκωση του τένοντα. Η πάθηση θεραπεύεται μόνο χειρουργικά υπό τοπική αναισθησία και με τομή 1cm διά της οποίας απελευθερώνεται η κίνηση του τένοντα του δακτύλου , που γίνεται άμεσα ανώδυνη και φυσιολογική με τον ασθενή λειτουργικό από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Και στις τρεις  περιγραφείσες παθήσεις η θεραπεία είναι μόνιμη με εντυπωσιακά γρήγορα αποτελέσματα.